TERAPI OG TRENING I VANNTREDEMØLLE

Vann – et naturlig element

Hos Valdres Dyrefysioterapi er jeg opptatt av å tilrettelegge behandlingen mest mulig dyrets sanser og instinkter. Jeg benytter meg gjerne av naturlige elementer innen terapi og trening for å imøtekomme dyrets opprinnelige bevegelsesområder. Vann er ett av elementene. I naturen skal hundedyr forholde seg på naturlig vis til vann for å komme fra A til B. Bekker krysses, tjern og vann skal svømmes gjennom, ja og noen hunder elsker stort å leke og plaske i vann.

Med sine genuine egenskaper skaper vann mange gunstige terapi- og treningsfordeler som andre terapimetoder ikke kan by på. Innen hydroterapi kan vi etterligne og trigge naturlig bevegelse i elementet vann (vassing, svømming). Ved hjelp av kontrollerte omgivelser og treningsforløp kan vi også benytte oss av elementet for å gjenskape opprinnelig kroppsfunksjon og korrigere  feilfunksjon i bevegelser.

Vanntredemølle – en allsidig terapimulighet

Bevegelse i vanntredemølle er en skånsom og ganske så effektiv terapi- og treningsmetode der en gjør nytte av vannets egenskaper. I motsetning til vanlig trening sørger oppdrift, flytekraft og strømningsmotstand for mindre belastning for skjelett- og leddsystemet. Vanntrykket gir ikke bare støtte til hundens kropp, den kan faktisk også gi mye mental trygghet. Grunnen til det er vanntrykkets egenskaper på organsystemet i tillegg til bevegelsesapparatet.

For mange, spesielt utrygge hunder gir bevegelse i vanntredemølle også mer trygghet på grunn av kontakt med underlaget (bakkekontakt). Du som hundeeier står rett ved vanntredemøllen og følger hunden tett under terapi-/treningstimen. Denne nærheten virker svært beroligende for hunden.

Hvor mye støtte og trygghet som skal oppnås i selveste terapi-/treningsøyemed er svært individuelt og er avhengig av terapi- og treningsplan. Vannets parameter varieres og tilpasses altså slik at din hund kan føle seg komfortabel samtidig som vi følger behandlings-/terapiopplegg.

NB! I visse tilfeller innen rehabilitering og trening bruker vi likevel terapimetoder «på land» istedenfor i vann. Det for å trigge nevrale impulser i forbindelse med sansing av kroppens egenvekt.

For terapi og trening bruker vi vanntredemøllen der også de største hundene har god bevegelsesfrihet. Flere highligts er mulighet for opp- og nedoverbakke og motstrøm. Løpebåndet kan løftes opp for at mindre hunder kan føle seg tryggere når de rett og slett er nærmere deg. Vanntredemølla er konstruert slik at hunder med spesielle behov kan løftes inn av to personer. Vi har også mulighet for oppheng i terapisele. Det finnes også mulighet for svømming.

Bruksområder

Noen av bruksområdene er:

forandring kroppsholdning, halthet, stivhet, rar gange
vansker i motorikk, ataxier, nedsatt bevegelsesfunksjon
smerte/kronisk smerte
postoperativ behandling/rehabilitering etter operasjon eller annen skade
opptrening etter lengre hvileperiode
opptrening etter fødsel/valpeperiode for tisper
hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, osteochondrose
artritt (leddbetennelse), artrose (slitasje-/forkalkningsgikt ledd)
degenerativ lumbosakral stenose/cauda equina syndrom
paraplegie/paraparese (lammelser)
intervertebral disk desease (prolaps)
nevrale problematikker/plexusskader
friskhundtrening, konkurransehundtrening (jakthund, trekkhund, brukshund, m.fl.)
overvekt, kom i form-trening
konsentrasjonsvansker, nervositet, uro, angst, frykt
opptrening muskulatur, styrketrening, koordinasjons-/propriosepsjonstrening
geriatrisk behandling (behandling av den eldre hunden)

Treningsforløp

  • 1
    Før hunden kan gå i vanntredemølla: hovedkonsultasjon
    For at hunden din kan behandles/trenes i vanntredemølle må den har gått gjennom en hovedkonsultasjon som ikke skal være lengre enn 6 mnd siden. Vi går gjennom hundens sykdomshistorie først, deretter utreder jeg hunden fysioterapeutisk/osteopatisk, behandling inkludert. Nøye utredning på forhånd gjøres fordi det finnes en rekke kontraindikasjoner, dvs. tilstander der hunden ikke kan trenes i vann. Når du får henvisning fra din veterinær til fysioterapi har hunden din sikkert fått veterinærmedisinsk utredning som er journalført. Likevel må hunden utredes fysioterapeutisk/osteopatisk fordi jeg ser på andre parametere tilde som veterinæren allerede har sjekket.
  • 2
    Tilvenningstime
    Når hunden har sin første vanntredemølletime så kan den bli kjent med både omgivelsene og vanntredemølla i sitt eget tempo. Hundene kan bli noe forundret og stresset i første omgang, men med ro, tålmodighet og oppmuntring har så langt nesten alle hunder gått inn i vanntredemølla. En sann seier er det om du har med deg de beste godbitene hunden din vet om. Hundens yndlingsvannleke er også en god løsning. Selv hunder som ikke er særlig glad i bading klarer som regel fint utfordringen med vanntredemølla. I tillegg vil din nærhet være en god mental støtte for hunden. Første gang i vanntredemølle betyr ca 5min (+/-) ren treningstid. Gåtiden vil etterhvert økes etter hundens progresjon og behov. For å la hunden bli godt kjent med rutinen før/under og etter vanntredemøllebehandlingen er det viktig at den kommer innom klinikken med kortere intervaller enn hva vi ellers bruker av naturlig treningsintervall.
  • 3
    Behandlingsopplegg
    Oppfølgende timer er avhengig av behandlings-/treningsmål, om hunden er under opptrening etter operasjon, etter lengre hvileperiode, om det dreier seg om friskhundtrening, om målet er oppbygging av muskulatur, utholdenhet, mestringstrening m.fl. Når hunden er blitt godt vant med tredemøllen vil vi kunne øke både treningstid og også intensiteten, dvs. trening i oppoverbakke, nedoverbakke, motstrøm. Hunder som ikke er for store kan også svømme. En behandlings-/treningstime tar som regel 30min totalt (justeres oppover ved friskhundtrening). Det er alltid terapeut til stede.

Huskeliste

Hva skal du huske på når hunden skal på vanntrening

Husk å ta med:

  • håndklær for å tørke hunden godt etter vanntreningen (leie av håndkle på klinikken: NOK 50,-)
  • skikkelig gode godbiter
  • eventuelt hundens yndlingsleke (vannleke!)

Luft hunden godt:

  • hunden skal helst ikke spise rett før timen (senest 3 timer før timen er en god oppskrift), den kan selvsagt drikke vann
  • luft hunden godt FØR du kommer til timen for at hunden har mulighet til å tømme seg godt

Pelsstell før timen:

  • hundens pels skal være ren, skitt og krums skal være børstet/vasket ut
  • røyter hunden børst den godt FØR timen
  • hunder som røyter mye kan i den verste røyteperioden ikke i vanntredemølla

Tisper:

  • tisper med løpetid kan IKKE i vanntredemølle
  • tisper som har født valper skal ha avsluttet ammetiden

Generelt:

  • ha med ro, tålmodighet, godt humør

Etter timen:

  • hunden skal hvile godt etter treningstimen (ca.3 timer/etter behov)